Avtor |
Sporočilo |
lili*
Pridružen/-a: 20.08. 2008, 10:20
Prispevkov: 2
|
Objavljeno:
20 Avg 2008 11:29 |
|
pozdravljeni!
mene pa zanima kako se vali jajca (brez kokosi)
torej, zanima me, ce bi morda lahko dala jajce pod lucko, pod kaksno temperaturo?, mogoce kaj jejo piscanci,ce SLUCAJNO vspe, in kaksne so moznosti da se izvali....hvala za odgovor v naprej. |
|
|
|
|
lili*
Pridružen/-a: 20.08. 2008, 10:20
Prispevkov: 2
|
Objavljeno:
20 Avg 2008 11:31 |
|
prosim za cimprejsen odgovor. |
|
|
|
|
zalokar
Pridružen/-a: 23.01. 2007, 16:11
Prispevkov: 139
Kraj: Šentjernej
|
Objavljeno:
20 Avg 2008 12:41 |
|
Glede valjenja brez kure in inkubatorja ni možno!
Piščanic jejo ap krmila ki jih majo že pripravljene za enodnevne!
LP. |
|
|
|
|
pa3cij
Pridružen/-a: 27.05. 2007, 16:20
Prispevkov: 36
Kraj: Oplotnica
|
Objavljeno:
20 Avg 2008 16:18 |
|
Pozdravljena,
valjenje brez kokoši, se pravi s pomočjo inkubatorja je vedno slabše kot pa naraven način. Kokoš v večini primerov izvali od 90-100% vseh jajc, v inkubatorju je ta delež nekje pri 60-80% ali pa tudi manj. Valjenje brez inkubatorja kolikor sem te razumel, pa ni mogoče, ker se mora jajce nekje 4x na dan obrniti, mora vladati stalna temperatura nekje okoli 38°C, mora biti konstantna vlaga v prostoru za valjenje, tudi zunanja temperatura ne sme biti preko 25°C, za optimalno valjenje itd. To so dejavniki, katerih brez ustrezne priprave -> inkubatorja ne moreš doseči oz. se ti ne bo nič izvalilo.
Če želiš valiti jajca, ti svetujem, da se malo pozanimaš za inkubatorji, si izbereš primerno kapaciteto in se posvetuješ s prodajalcem glede uporabe valilnika oz. inkubatorja.
LP
Patricij |
|
|
|
|
simenko
Pridružen/-a: 11.03. 2007, 15:44
Prispevkov: 29
Kraj: okolica ptuja-Tržec
|
Objavljeno:
23 Avg 2008 11:34 |
|
da se valit tudi z žarnicami. potrebuješ pa zaboj. majhen hladilnik in v njega namontiraš manjši ventilaor ali pa tudi ne. moraš pa naredit dve lukni na različni višini za kroženje zraka, in več faz za žarnice saj moraš kombinirat različne žarnice da dosežeš temparaturo nekje 38 stopinj. pomembna pa je tudi stalna temparatura okolice saj če se preveč spreminja potem se tudi v sami naprvi spreminja. temparatura pa naj bo merjena tik nad jajci.
najbolje pa je da si nabaviš inkubator. saj jih veliko že ima proti pregretju blokado. v primeru ko odpreš vrata se ohladi termostat pol pa začne nabijat na temparaturi pa se lahko jajca pregrejejo-še posebej če je bolj močan grelec. sam obračam jajca bilo katere perutnine na 12 ur. pa dosegam izvalitve tudi do 100% pri vodni perutnini na kakšno vloženo serijo jajc. v povprečju pa nekje 80% izvalitev. pri brskavi perutnini(fazani,kokoši,...) pa dosegam nekje 80% izvalitev. procent izvalitve pa se izboljša z leti ko se sproti učiš. ima pa vsak valilnik svoj sistem. zato so tudi razlike pri izvalitvah. dokler pač ne skužiš valilnika.
lp. simenko |
|
|
|
|
zalokar
Pridružen/-a: 23.01. 2007, 16:11
Prispevkov: 139
Kraj: Šentjernej
|
Objavljeno:
23 Avg 2008 17:14 |
|
A mogoče kdo ve koliko elektrike(mesečno) porabi en valilnik do 50 jajc?
Ker jaz če bom tako nadeljeval bi mi prou prišel valilnik pa me € mal skrbijo?
LP. |
|
|
|
|
simenko
Pridružen/-a: 11.03. 2007, 15:44
Prispevkov: 29
Kraj: okolica ptuja-Tržec
|
Objavljeno:
26 Avg 2008 08:16 |
|
ker me je zanimalo sem si nabavil števeč koliko W poje. pa ni tak hudo kakor se sliši pač da se zakreje te glava peče. ko pa doseže delavno temparaturo pa ni tak hudo. sam sem imel oba dva prikloplena oziroma sem ju meril. a si nisem zapomnil. bom pa podal točne podatke za en in drugi inkubator koliko kwh pojesta. kakšen mesec pa bom ponovno štartal. drugače pa sem že valil z 1.1.09 in imam nekaj new hempshire piščancev od ene družine- zdaj pa bom dal še drugo družino valit. lp |
|
|
|
|
gork
Administrator foruma
Pridružen/-a: 09.01. 2007, 19:04
Prispevkov: 198
Kraj: Podbeže/Brkini
|
Objavljeno:
08 Mar 2009 10:51 |
|
|
|
|
bylow
Pridružen/-a: 04.03. 2009, 21:27
Prispevkov: 15
|
Objavljeno:
22 Mar 2009 08:36 |
|
Mene pa zanima,kolikšna je optimalna temperatura za shranjevanje valilnih jajc(pred valjenjem)? |
|
|
|
|
gork
Administrator foruma
Pridružen/-a: 09.01. 2007, 19:04
Prispevkov: 198
Kraj: Podbeže/Brkini
|
Objavljeno:
22 Mar 2009 11:44 |
|
sobna-15-20 stopinj obvezno pa jih je potrebno poleč ne postavit pokoncu in vsaj enkrat na dan obrnit , če stojijo več dni da se rumenjak ne zaleži na steno jajca! |
|
|
|
|
bylow
Pridružen/-a: 04.03. 2009, 21:27
Prispevkov: 15
|
Objavljeno:
22 Mar 2009 18:21 |
|
gork je napisal/a: |
sobna-15-20 stopinj obvezno pa jih je potrebno poleč ne postavit pokoncu in vsaj enkrat na dan obrnit , če stojijo več dni da se rumenjak ne zaleži na steno jajca! |
hvala,drugače pa sem že dobil odgovor(vendar je drugačen,tako da ne vem)
Prepisano iz knjige:
Valilna jajca shranjujemo na ne preveč suhem prostoru, najboljša temperatura je +2 do +10 stopnij Celzija.
Najboljša so za valjenje jajca, ki niso stara starejša od 7 dni. Iz starejših jajc se izvali manj piščancev - po desetem dnevu komaj polovica, po dveh tednih pa samo četrtina.
Najprimernejša teža je 55-65 g. |
|
|
|
|
gork
Administrator foruma
Pridružen/-a: 09.01. 2007, 19:04
Prispevkov: 198
Kraj: Podbeže/Brkini
|
Objavljeno:
22 Mar 2009 18:39 |
|
No ne bom se delal pametnega a iz iskušenj so te izjave malo tako???
Temp 2-10 skoraj hladilnik, pri nižji tem od 5 stopinj bpdo problemi pri piščancih, kot sem napisal delam že 15 let pa ni problemov.
starost kot sem rekel do 10 dni idealno do teden dni a jih moraš obračat1
Teža pa za valjenje ni merili, ker odvisno od pasme in same kokoši kolikšna jajca nosi recimo od pritlikavih pasem nikoil ne boš dosegel te teže! |
|
|
|
|
|