Pisan Svet Živali Seznam forumov  
 Pogosta vprašanja  •  Išči  •  Seznam članov  •  Skupine uporabnikov   •  Registriraj se  •  Tvoj profil  •  Zasebna sporočila  •  Prijava



 vzreja- vzgoja pa še kaj Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Objavi novo temoOdgovori na to temo
Avtor Sporočilo
s1menko



Pridružen/-a: 14.07. 2009, 14:27
Prispevkov: 250
Kraj: ptuj- tržec

PrispevekObjavljeno: 20 Jan 2010 17:14 Odgovori s citatomNazaj na vrh

-najprej je fajn če imamo par. saj je kar težko ugotovit spol pri goseh. na videz se povečini ne razlikujejo razen v velikosti. ampak velikost ni zagotovilo da je velik samec majhen pa samica. spol se da do z 90% natančnostjo ugotovit že pri mladičih starih 3 tedne. z tem da se odpre kloaka in se vidi kaj sploh je. kasneje je to čedalje težje pa še poškodujemo lahko kaj saj imajo zelo razvite mišice kloake.
-potem je dobro da imamo gnezdo velikosti vsaj 0,5x0,5m ali do 1x1m. gnezdo nesme biti preveč privzdignjeno, saj gosi nimajo rade da morajo plezat nekam na visoko. pred gnezdo pa položimo nekakšno bankino ki bo zadrževala nastilj. pa pazite se samca ko boste hodili jajca pobirat znajo bit zelo napadalni. raje ga nekako odženite kot pa da maste kak star volnen pulover gor saj si lahko na njem poškoduje kljun. in z tem zgubimo samca. ne pa metat samice dol z gnezda da bi pobrali jajce.
- za gosi ne potrebujemo bazena kot jih mnogo misli. je pa jih sicer lepo videt ko plavajo kje. ampak ga ne potrebujemo. pomembno je pa da imajo čeber vode ki je postavljen nekam na sredino. da ni kje ob mreži saj jih ovira pri oplojevanju. če pa imajo na razpoloago čisto vodo pa jih še toliko bolj spodbudimo.
- in tako dobimo odvisno od zime in pasme gosi nekje v februarju ali marcu lahko pa komaj v začetku aprila prva jajca.
- jajca se shranjujejo do 10 dni za valjenje v inkubatorju. valilna temperatura je 38 stopinj ki jih če nimamo avtomatskega obračanja obrnemo 2x na dan. vlaga je bolj pomembna od temparature a pravo vlago sami odkrijte. saj je od pasme do pasme malenkost različna a to pomeni če boste meli kaj podmladka ali pa ne. mora pa bit višja na koncu valjenja kot na začetku da laže prekljuvajo lupino. pa gosja jajca je nujno ohlajevat. tako da odperemo vrata na valilniku za kakšnih 20 minut 2x dnevno. saj se drugače pregrejejo.
-pomembno pa je da jajca presvetimo vsakih 10 dni. z tem naredimo prostor novim jajcam pa izločimo neoplojene ali takšne ki so se prenehale razvijat. in po 30dneh lahko pričakujemo mladiče če je šlo vse posreči. lahko se valijo že na 28 dan a so povečini pacienti ki ne preživijo ( previsoka temperatura) lahko pa se valijo dan dlje ( nekoliko prenizka) jih pa zagotovo slišite če jih obračate ročno.
- sam prisegam na ročno obračanje saj z tem dobimo tapravi občutek kaj se dogaja v valilniku, za kar smo pri avtomatiki prikrajšani, in velikokret je prenekateri razočaran ko ni mladičev. saj včasih kakšno jajce odmre po slikanju in začne smrdeti z tem pa se lahko zgodi da co2 izpodrine kisik v razvijajočih se jajcih in odmrejo vsa. v primeru ko je tudi avtomatsko doziranje vode.
-ko se mladiči zvalijo je pomembno da so na toplem in da je njim toplo. priporočam skupinice do 10 mladičev v skupini. isto stare. saj če jih je več pride prej ali slej kakšen manj ko se gnetejo na kup ko jih zebe. da ugotovimo ali je mladiču dobro ga primemo v roko in potipamo telo in še posebej noge. vse mora imeti toplo. poskrbimo da imajo vodo tako dostopno da se ne morejo kopati ali preveč polivati. saj jih voda hladi. v poletnih mesecih pa se naj kar. ampak jim je potrebno do nekje starosti 1,5 meseca nuditi streho nad glavo da jih v primeru dežja lahko zapremo spodaj, saj če je dalj ćasa hladno se lahko prehladijo in jih lahko nekaj izgubimo pa še na priraščanju se pozna. saj še niso čisto operjeni. čisto operjeni so nekje v 3 mesecu. v 4. mesecu pa že lahko dosežejo končno težo in so že za pojest. so pa pasme ki se razvijajo in pridobivajo na teži in obliki do 6-ega meseca, ( tuluška gos) so pa gosi posebne glede trave. sam jim jo dajem že od prvega dneva ko so se izvalile. za razliko če primerjamo gosi ki so oziroma imajo dostop do trave lahko pričakujemo do 10% večje gosi , kot pa tiste ki so vzgojene brez trave.
-morajo pa imeti dovolj veliko površino korita kjer se hranijo. da se ne bodo kljuvali med sabo. ali kako drugače poškodovali
-pa če vzgajate mladiče ločeno od staršev lahko pričakujete težje in večje mladiče. saj jih starši ponavadi odganjajo od hrane da se lahko sami najedo. pomeni pa to več dela. a menj poškodovanih kril pri mladičah.

- če pa želite imeti naravno izvaljene pa je pomembna pasma gosi, velikost gnezda in to da ima goska možnost do bazena ali do obilice paše saj se na travi navlažijo spodnja peresa in zato laže uravnava vlago v gnezdu, priporočam pa da pustite le lažjim pasmam da naravno valijo saj so velike nerodne in povečini že polomijo jajca ali kasneje pohodijo mladiče še neizvaljene.

_________________
mitja.simenko@gmail.com, 070-864-512
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočiloPošlji E-sporočilo
smoleandrej



Pridružen/-a: 30.07. 2010, 20:03
Prispevkov: 23

PrispevekObjavljeno: 19 Feb 2011 14:33 Odgovori s citatomNazaj na vrh

kaj pa gos,znese jajce vsak dan ali vsak drugi dan?
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
s1menko



Pridružen/-a: 14.07. 2009, 14:27
Prispevkov: 250
Kraj: ptuj- tržec

PrispevekObjavljeno: 20 Feb 2011 17:50 Odgovori s citatomNazaj na vrh

nekje med 36-56 ur znese se pravi vsaki 2 ali3 dan znese

_________________
mitja.simenko@gmail.com, 070-864-512
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočiloPošlji E-sporočilo
Matjaž



Pridružen/-a: 13.04. 2011, 20:31
Prispevkov: 2
Kraj: SPODNJA ŠTAJERSKA

PrispevekObjavljeno: 13 Apr 2011 20:52 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Pozdrav najprej!

Imam sledeč problem: domače rjave gosi, par. Vse leto in vso zimo sta ponoči v kokošnjaku-hlevu 1x1m, dopoldne v ograji cca 5m2 z bazenom čiste vode, popoldne pa spuščena na prosto. Hrana zrnje in zdrob, malo korenja od časa do časa in pozimi kaka solata. Spomladi je gos najprej znesla jajce kar na cesti in ga pustila. nato je znesla še tri jajca v gnezdo,ker je nisem spustil iz ograje. Sedela ni na njih niti dneva. Mesec dni kasneje,se pravi prejšnji teden, je znesla še pet jajc v gnezdo,sedela na njih cca 5 dni in sedaj spet tavata po hlevu sem in tja z gosakom, razjarjena kot vedno in čakata na izpust, jajca ju ne zanimata niti malo.
Naj jima kupim zlati uri,ali ju pojemo?
A lahko jajca valim dalje v inkubatorju,ali je prepozno ker so se danes ko sem prišel pogledat že povsem ohladila? Je možno,da gos noče sedeti na jajcih, ker je bila tudi sama zvaljena v inkubatorju,ali je napaka v reji?

Hvala za odgovor in LP
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
s1menko



Pridružen/-a: 14.07. 2009, 14:27
Prispevkov: 250
Kraj: ptuj- tržec

PrispevekObjavljeno: 14 Apr 2011 09:43 Odgovori s citatomNazaj na vrh

gnezdo morajo met vsaj 0,5x0,5m, pa najbolje da so naravnem da niso vzdignjena od tal, lahko dostopna, goska ti bo sama začela valit jajca ko bo pripravljena na to. jajc ne pobiraj če želiš da ti bo sama valila. če želiš valiti v inkubatorju pa jih pobiraj sproti. znesla ti bo tudi več jajc če so pobirana sproti. glede na to da pa si jim privoščil vsega skupaj le 6m2, pa je možno da je prisoten tudi stres ali pa kakšne drugi dejavnik ( miši, podgane) ali ali pa kaj drugega kar ju moti.
gosja jajca dosežejo inkubacijsko temperaturo ko jih je 2 dni grela, se pravi če je zapustila gnezdo so tudi jajca fuč, lahko pa jih daš preventivno v valilnik. sem probaval nemogoče pa se je valilo, lp

_________________
mitja.simenko@gmail.com, 070-864-512
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočiloPošlji E-sporočilo
Matjaž



Pridružen/-a: 13.04. 2011, 20:31
Prispevkov: 2
Kraj: SPODNJA ŠTAJERSKA

PrispevekObjavljeno: 14 Apr 2011 18:34 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Najprej hvala za hiter odgovor Smile Glede prostora je stvar taka,da je tistih 6 kvadratov +2 kvadrata bazena na voljo ponoči in dopoldne, cele popoldneve pa imata na voljo celo kmetijo,ker jima odpremo ograjo vsak dan po 12 uri, pozimi in poleti. Si mi pa dal mislit s tistim o podganah. To je bil problem lansko pomlad, in vse do danes sem mislil, da smo ga odpravili. Gnezdo je pa veliko 0.3 x 0.5 m, dvignjeno par cm, po moje ne bi smelo biti ovira. Bomo odslej malo pozorneje spremljali, kaj bi jo preganjalo z gnezda, čeprav se mi zdi da enostavno hoče ven na travnik in ji ni do sedenja.
Hvala in LP
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
s1menko



Pridružen/-a: 14.07. 2009, 14:27
Prispevkov: 250
Kraj: ptuj- tržec

PrispevekObjavljeno: 15 Apr 2011 18:56 Odgovori s citatomNazaj na vrh

če je gnezdo dvignjeno za nekaj cm ni problem 20 ali več pa je že, podgane pa nasploh delajo vso perutnino živčno in povzuročajo stres pri njej, gnezdo pa naj bo 50x50 cm se bo mnogo bolje počutila, pa veliko slame ne krme- se jim plete okrog nog, daj v gnezdo, da lahko jajca zakoplje, če nemore jajc skrit ji tudi nevem kako lepo gnezdo nebo simpatično. lp

_________________
mitja.simenko@gmail.com, 070-864-512
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočiloPošlji E-sporočilo
Marjeta



Pridružen/-a: 13.06. 2011, 13:15
Prispevkov: 4
Kraj: Velika Polana

PrispevekObjavljeno: 13 Jun 2011 13:24 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Lepo prosim, da se javi kdo, ki ima na razpolago 2 do 3 gosi za naše dvorišče. Imamo lepo ogrado, bajer in vse potrebno za prijetno bivanje teh živali. Ne nameravamo jih imeti za zakol, marveč za dolgoletno sožitje.
Pozdrav Marjeta Razz

_________________
lepo je biti človek, še lepše so živali
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
gork
Administrator foruma


Pridružen/-a: 09.01. 2007, 19:04
Prispevkov: 198
Kraj: Podbeže/Brkini

PrispevekObjavljeno: 17 Jun 2011 05:41 Odgovori s citatomNazaj na vrh

jaz imam mladiče labodjih gosi , so zelo mirne živali ideal
041564749
Image
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočiloPošlji E-sporočiloObišči avtorjevo spletno stran
Marjeta



Pridružen/-a: 13.06. 2011, 13:15
Prispevkov: 4
Kraj: Velika Polana

PrispevekObjavljeno: 18 Jun 2011 20:01 Odgovori s citatomNazaj na vrh

hvala, sem že dobila 4 goske, 2 beli in 2 sivi panonski - stara sorta. So super živali , le purani jih ne marajo preveč. Sploh opažam strašno hirearhijo med perutnino na našem dvorišču.
Lep pozdrav Marjeta

_________________
lepo je biti človek, še lepše so živali
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
Homko



Pridružen/-a: 24.05. 2012, 09:16
Prispevkov: 2
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: 27 Maj 2012 20:12 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Marjeta je napisal/a:
hvala, sem že dobila 4 goske, 2 beli in 2 sivi panonski - stara sorta. So super živali , le purani jih ne marajo preveč. Sploh opažam strašno hirearhijo med perutnino na našem dvorišču.
Lep pozdrav Marjeta

Zanima me kje ste dobili staro pasmo gosi-Panonsko
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
Marjeta



Pridružen/-a: 13.06. 2011, 13:15
Prispevkov: 4
Kraj: Velika Polana

PrispevekObjavljeno: 27 Maj 2012 20:31 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Goske sem dobila v Prekmurju

_________________
lepo je biti človek, še lepše so živali
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
Marjeta



Pridružen/-a: 13.06. 2011, 13:15
Prispevkov: 4
Kraj: Velika Polana

PrispevekObjavljeno: 27 Maj 2012 20:37 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Image

_________________
lepo je biti človek, še lepše so živali
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
s1menko



Pridružen/-a: 14.07. 2009, 14:27
Prispevkov: 250
Kraj: ptuj- tržec

PrispevekObjavljeno: 28 Maj 2012 09:49 Odgovori s citatomNazaj na vrh

opišete malo lastnosti te pasme

_________________
mitja.simenko@gmail.com, 070-864-512
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočiloPošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:      
Objavi novo temoOdgovori na to temo


 Pojdi na:   



Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: Theme by Daz :: Časovni pas GMT