Pisan Svet Živali Seznam forumov  
 Pogosta vprašanja  •  Išči  •  Seznam članov  •  Skupine uporabnikov   •  Registriraj se  •  Tvoj profil  •  Zasebna sporočila  •  Prijava



 pekinške race Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Objavi novo temoOdgovori na to temo
Avtor Sporočilo
gork
Administrator foruma


Pridružen/-a: 09.01. 2007, 19:04
Prispevkov: 198
Kraj: Podbeže/Brkini

PrispevekObjavljeno: 10 Jun 2007 10:01 Odgovori s citatomNazaj na vrh

PEKINŠKA RACA - AMERIŠKI TIP
"Bela pekinčanka je kraljica vseh rac". Tako so leta 1906 ameriški rejci svojo pasmo opisali v knjigi. Za njih je ta pasma predstavljala skupek gospodrnosti, val navdušenja pa je povzročil nastanek velikanskih račjih farm v Ameriki. Medtem se je ta pasma razširila na dvomestno milijonsko število.
Ustno izročilo pravi, da je Paul Doll križal pekinško raco nemškega tipa in ajlsberiško raco, vendar potrditve v ameriški literaturi ni. Verjetneje je, da so prve živali s Kitajske prišle 1850. leta v Ameriko, kjer so jih usmerjeno z izbiranjem oblikovali v pekinško raco ameriškega tipa z vsemi svojimi prednostmi. Vse od uvoza leta 1918 pekinška raca ameriškega tipa ni mogla pri rejcih pasemske perutnie v Nemčiji izpodriniti pekinške race nemškega tipa (pokončne). Leta 2000 pa je bila pekinška raca nemškega tipa celo pasma leta v Nemčiji.
Kdor to pasmo označuje kot belo raco z oranžnim kljunom in stopali, se zelo moti. Pekinška raca s svojimi značilnostmi predstavlja velik izziv svojim rejcem. Oblika, drža, perje, kakovost perja in čista bela barva (brez rumenega nadiha) so značilnosti, ki jih je treba ves čas vzdrževati in popravljati.
Na splošno je zaželjen zaobljen, pravokoten tip. Tako za trup in hrbet, kot za prsi in trebuh veljajo izrazi: dolg, širok in poln. Drža telesa mora biti le rahlo privzdignjena tako, da leži nekoliko nad vodoravnico. Žal imajo mnoge živali zaradi tega problem v kletki, zato menim, da bi bilo dobro tovrstne napake zaznamovati tudi na ocenjevalnem kartončku. Rahlo obokana zgornja linija krepi opazen splošen vtis te race. Glede na spol so lahko pri spodnji liniji racaka zahteve višje kot pri raci, ki ima kot gospodarska pasma dobro razvit nesni organ. V principu velja, kolikor bolj gladka, toliko boljša. Vedno redkeje se pojavljata poudarjeno grlo in gube. Pekinške race ameriškega tipa so videti najdaljše takrat, ko držijo rep vodoravno, kar pomeni, da je nošen rahlo privzdignjeno glede na držo telesa. Mora biti zaprt, pahljačasta krovna peresa pa so nezaželjena. Peruti so dolge in mišičaste ter ležijo tesno ob telesu, zaradi česar je hrbtni del popolnoma prekrit in se tvori kompaktna slika trupa. Če opazujemo glavo in vrat, moramo paziti, da so razmerja harmonična s splošno sliko živali.Kljun je dolg in širok z rahlo vboklo slemensko linijo. Dovoljena je nekoliko žličasta oblika, pri svetlo rumeni do oranžni barvi pa tudi črni ali zeleni madeži. Čašica mora biti svetla in v nobenem primeru prekrita s temno mreno ali celo popolnoma temna.Trup je močan, nošen na stopalih, ki ležijo takoj za sredino telesa. Po standardu so dovoljene barve stopal od temno rumene do oranžne, pri čemer pa so kremplji svetli. Bedra so pri ameriškem tipu komaj opazna in ležijo v puhastem perju. Masa racaka je 3,5 kg, race pa 3 kg.
Pekinške race ameriškega tipa morajo biti bele, vendar pa standard dovoljuje v jeseni rahel rumenkast nadih. Ravno zaradi tega pa prihaja do nesoglasja v ocenjevanjih. Vzrok za takojšnje znižanje točk je mehko perje, frizura na glavi in zatilju, rumeno perje in pomanjkljivi krivci pri racaku.
Rumeni zasevki v perju se velikokrat navezujejo na koruzo in korenje v prehrani. Prehranjevanje z zrnjem je boljše, kajti z mehko hrano si žival umaže perje, pri drugih pa je zaradi tega perje zelo trdo in togo. Pri možnosti kopanja ni pomembna samo količina ampak tudi ustrezna kakovost vode. Ravno pri belem preju je treba paziti, da se živali ne umažejo po nepotrebnem, sploh če nimajo na razpolago dovolj čiste in primerne vode. To vključuje tudi vedno čisto in suho steljo v ogradi. Le kadar je zares potrebno, lahko živali nežno operemo. Vsake toliko časa, npr. ob navajanju na kletko, predvsem pa pred vsako razstavo, moramo očistiti stopala in kljun in jih naoljiti z vodoodpornim sredstvom.
Z ozirom na valjenje in vzrejo pekinška raca ameriškega tipa nima posebnih zahtev, zato jo zlahka štejemo med robustne pasme. Vzrejna jata s 4-5 racami zadošča enemu racaku. Nesni uspeh je na splošno dober (ca. 120 jajc), na žalost pa je naravno valjenje zelo redko.. Pomembno vlogo pa igra masa valilnega jajca, ki mora imeti vsaj 70g. Le iz ustrezno velikih jajc se kasneje izvalijo krepki račke. Ko so živali spolno zrele, race in racake ločimo, da preprečimo nepotrebne poškodbe perja.
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočiloPošlji E-sporočiloObišči avtorjevo spletno stran
raca



Pridružen/-a: 30.07. 2008, 09:51
Prispevkov: 13

PrispevekObjavljeno: 03 Avg 2008 13:31 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Kakšna slika?
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
miha



Pridružen/-a: 13.05. 2007, 19:22
Prispevkov: 25
Kraj: kranj

PrispevekObjavljeno: 07 Feb 2009 18:39 Odgovori s citatomNazaj na vrh

raca je napisal/a:
Kakšna slika?

Image

Image
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočiloPošlji E-sporočilo
simenko



Pridružen/-a: 11.03. 2007, 15:44
Prispevkov: 29
Kraj: okolica ptuja-Tržec

PrispevekObjavljeno: 12 Feb 2009 07:30 Odgovori s citatomNazaj na vrh

na zadnji sliki je en par pekinških in en par čopastih. na prvi sliki pa sta primerka čopaste race.
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočiloPošlji E-sporočilo
roman5677



Pridružen/-a: 27.05. 2015, 16:08
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: 27 Maj 2015 16:28 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Zanima me kako je z nesnostjo po mesecih in koliko časa se lahko zbirajo jajca za valjenje in kako jih hranimo.lp
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:      
Objavi novo temoOdgovori na to temo


 Pojdi na:   



Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: Theme by Daz :: Časovni pas GMT